2025 AİLE YILI KONFERANSI

Yazar: sosyal hizmet | Tarih: 20 Mayıs 2025

Sosyal Hizmet Bölümü tarafından 2025 Aile Yılı kapsamında gerçekleştirilen konferansta Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık TUNCAY "Değişime Aileden Başlamak: Kişi Merkezli Sosyal Hizmetler Nasıl Dönüştürülebilir?" isimli sunumunu gerçekleştirdi.

Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercümend ERSANLI'nın açılış konuşmasıyla başlayan konferans, bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge TÜRKOĞLU'nun moderatörlüğünde sürdürüldü.

Türkoğlu, "Bugün burada sosyal hizmetin belki de en temel ama en fazla göz ardı edilen sorusunu birlikte düşünmek üzere toplandık: Değişimi nereden başlatmalıyız? Uzun yıllardır birey merkezli uygulamalar sosyal hizmetin merkezinde yer aldı. Ancak bugün, bireyi sadece birey olarak değil, onun ilişkisel, bağlamsal ve aile içi dinamikleriyle birlikte ele alma ihtiyacı her zamankinden daha görünür. Ekolojik sistem kuramından aile sistemleri yaklaşımına, güçlendirme kuramından ilişkisel sosyal hizmete kadar pek çok düşünce yapısı bize şunu söylüyor: Kalıcı bir toplumsal dönüşüm, aileyi anlamadan mümkün değil. Bugün, birey odaklı sosyal hizmet yaklaşımının sınırlarını ve aile merkezli dönüşüm olanaklarını birlikte düşünme fırsatımız olacak. Bu bağlamda konuşmamız sadece teorik değil, aynı zamanda sosyal hizmetin pratiğine dönük derinlikli bir tartışmayı içerecek." diyerek sözü konuğumuz Prof. Dr. Tarık Tuncay'a verdi.

Tuncay, sunumunda; aileye ilişkin mevcut nüfus dinamikleri, aile yapısında çözülme, informal destek sistemlerinden yoksun şehirde yalnız yaşayan aileler, bu destekleri ikame edecek formal desteklerin yetersizliği, zamanın-çağın ruhu post normal zaman, çağın karmaşa-kaos-belirsizlik-çelişki ile karakterize yapısı, ailenin yeniden yapılandırılması süreci konularına değindi.

Tuncay "Daha çok problem odağında müdahaleler ile birey merkezli sosyal hizmet tasarladık oysa ailedeki yoksulluk, engellilik, göç, bağımlılık, şiddet gibi kırılganlık alanlarına müdahale edecek bütüncül müdahalelere gereksinim var. Ailenin dayanıklılığını artırmak önemli. Dayanıklılığı artırma temelinde bir sosyal hizmet mimarisi, vaka yönetimi temelinde tasarlanacak sosyal hizmet mimarisi önemli. Bunlar temelde koruyucu-önleyici düzeyde hizmetlerdir." diyerek sunumunu sonlandırdı.

Sunumun ardından katılımcıların sorularının cevaplanması ve konuğumuz Prof. Dr. Tarık Tuncay'a teşekkür ile konferans sonlandırıldı.