YEREL YÖNETİMLERDE SOSYAL HİZMET KONFERANSI

Yazar: sosyal hizmet | Tarih: 23 Kasım 2023

Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı temelinde “Sosyal Hizmet ile ilgili Vizyon Geliştirme Programı” başlatılmış ve devam etmektedir. Bu Vizyon Geliştirme Programı çerçevesinde Sosyal Hizmet mesleğinin de temel uygulama alanlarından biri olan yerel yönetimlerde sosyal hizmete yönelik öğrencilerin bilgi ve farkındalığını artırmak amacıyla 17.11.2023 tarihinde Atakum Belediyesi Belediye Başkanı Av. Cemil DEVECİ’NİN katılımıyla “Yerel Yönetimlerde Sosyal Hizmet” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansta açılış konuşmasını gerçekleştiren Sosyal Hizmet Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercümend ERSANLI; Sosyal Hizmet Bölümünün varoluş amacının, bakıma ve yardıma ihtiyaç duyan kişilerin yaşadığı ya da barındığı alanlarda görev alacak meslek mensuplarını yetiştirmek olduğunu; Sosyal hizmetin, insanların genel refahını artırmak, yaşam standartlarını iyileştirmek ve korumak amacıyla kişilerden ailelere, ailelerden grup ve topluluklara kadar herkesi kapsayan bir disiplin ve çalışma alanı olduğunu; Sosyal adalet, ortak sorumluluk ve saygı ilkeleri üzerine temellenen sosyal hizmetin, sosyal değişimi, bireylerin gelişimini, güçlenmesini ve özgürleşmesini desteklediğini ifade etti. Kamu hizmetlerinin temel amacını, vatandaşlarının yaşam biçimini çağdaş değerlere uygun biçimde iyileştirmek ve refah düzeyini arttırmak olduğunu buna göre de sosyal hizmet uzmanlarının, her sektörün ihtiyaç duyduğu profesyonel hizmet elemanları olduğunu ifade etti. Bu anlayış içerisinde sosyal adaleti gerçekleştirmeyi hedefleyen sosyal devlet çatısında yer alan, kişi, grup veya toplulukların yapı ve şartlarından doğan ya da kendi denetimleri dışında oluşan bedensel, zihinsel, ruhsal eksiklik, fakirlik ve eşitsizliği gidermek ya da azaltmak amacına ek olarak, toplumun değişen şartlarından doğan sosyal sorunları çözümlemek, hayat standartlarını iyileştirmek ve yükseltmek, fertlerin birbirleriyle ve sosyal çevresi ile uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla insan, şeref ve haysiyetine yaraşır eğitim, danışmanlık, bakım, tıbbi ve psiko-sosyal rehabilitasyon alanlarında ifa edilen hizmet programlarının tümünün sosyal hizmet kapsamında sayılmakta olduğunu ifade etti. Sosyal devletin ise bireyin bireysel gelişimini ve mutluluğunu arttırma yönündeki politikalar üretmek üzere sosyal görev sorumluluklar üstlenmiş, halkına insan şeref ve haysiyetine yaraşır, maddi, medeni, kültürel ihtiyaçları içeren asgari refah şartları sağlamak amacıyla yapılanma ve örgütlenmeyi başaran bir sistem olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin yani belediyelerin de sosyal devlet, sosyal hizmet ve sosyal belediyecilik bağlamında sorumlulukları olduğunu ifade etti.

Başkan DEVECİ konferansta gerçekleştirdiği konuşmada “Sosyal devlet kavramı anayasada yer almaktadır, sosyal devlet yaklaşımının hizmet olarak sunumu noktasında birçok kurum ve kuruluşa görev düşmekle birlikte belediyelere de sosyal belediye olma anlayışı hâkim olmaya başlamıştır. Sosyal hizmet uzmanlarının görev alanı giderek artmaktadır çünkü birlik ve barış içinde yaşayabilmemiz, kentte kent kültürü içerisinde bir çatı altında yaşayabilmemiz, bir toplum oluşturabilmemiz, toplumun her düzeyinde bireyin sosyal yaşamda var olabilmesi ve eşit şartlarda yaşayabilmesi için sosyal hizmet bilim dalına ve onun uygulayıcıları olan sosyal hizmet uzmanlarına ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı. Ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Konferans, Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm ÇAMUR’un Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil DEVECİ’ye çiçek takdim etmesi ile sona erdi.