"DÜNYA SOSYAL HİZMET GÜNÜNDE AFET VE AFETİN BİZE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ" KONFERANSI DÜZENLENDİ

Author: sosyal hizmet | Date: March 20, 2024

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından sosyal hizmet uzmanlarının dünya çapında ortak mesajlarını iletmek için her yıl mart ayının üçüncü salı gününde bir araya geldikleri “Dünya Sosyal Hizmet Günü” dolayısıyla ‘ortak gelecek için dönüştürücü bir değişim’ temasından yola çıkılarak “Dünya Sosyal Hizmet Gününde Afet ve Afetin Bize Düşündürdükleri” adlı konferans düzenlendi.

Bölüm adına açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gülsüm ÇAMUR, Birlеşmiş Millеtlеrin bir partnеri olan Uluslararası Sosyal Hizmеt Uzmanları Fеdarasyonu’nun bu yıl için belirlemiş olduğu “Ortak Gelecek İçin Dönüştürücü Bir Değişim: Buen vivir (iyi bir yaşam)” teması kapsamında tarihsel ve kavramsal süreçler ve iyi bir yaşamın ne ifade ettiğine dair açıklamalarda bulundu. Çamur, “Yaşam içerisinde çocukluk, yaşlılık, engellilik, hastalık gibi biyolojik gerçekler, yoksulluk, aile parçalanması, suçluluk, bakım gereksinimi, şiddet, göç, afet durumları gibi psikososyal sorunlar başkalarının yardımı ve desteğine muhtaç bireyleri doğurmaktadır. Bu bireylerin temel ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında kendi yaşamlarını sağlıklı biçimde yönetebilmesi, ilişkilerini düzenleyebilmesi, rollerini yerine getirebilmesi ve üretken bir birey olarak topluma katılabilmesi için profesyonel yardıma gereksinimleri vardır. Sosyal hizmet, daha insancıl, adil, paylaşımlı, eşitsizliklerin olmadığı bir toplum yaratmak için, insanların karmaşık sosyal sorunlarını çözme kapasitesini artırmaya adanmış bir meslektir.” diyerek tüm sosyal hizmet uzmanlarının gününü kutladı.

Açılış konuşmasının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Afşin Ahmet KAYA, Ortak Gelecek İçin Dönüştürücü Bir Değişim: Buen vivir (iyi bir yaşam) teması kapsamında afetler bağlamında daha iyi bir yaşamın nasıl sağlanabileceği hususunda afet ve afetin bize düşündürdüklerine dair açıklamalarda bulundu. Kaya, “Toplumun belli kesimleri veya tamamı için sosyal, ekonomik ve fiziksel kayıplar oluşturan, insan faaliyetlerini ve gündelik hayatı kesintiye uğratan veya tamamen durduran insan, teknoloji veya doğa kaynaklı olayların sonucuna afet denilmektedir. Yani afet, bir olayın kendisi değil, meydana getirdiği sonuçtur. Bu tanım üzerinden hareket ettiğimizde, çeşitli önlemler alarak afetin etkisini azaltabiliriz. Önleme faaliyetleri içerisinde yer alan ve Sosyal Hizmet Gününde değineceğimiz konu toplumu bilinçlendirmek ve afetlerde hassas gruplarda yer alan bireylerimize yönelik risk planları yapmaktır. Sosyal Hizmet Uzmanları afetin öncesi, sırası ve sonrasında yapacağı her türlü faaliyet ile afetin etkilerinin azaltılması ve toplumsal travmaların önüne geçilmesi noktasında çok önemli bir rol üstlenmektedir.” diyerek tüm sosyal hizmet uzmanlarının gününü kutladı.

Doç. Dr. Afşin Ahmet KAYA’nın konuşmalarından sonra Sosyal Hizmet Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aynur ARSLAN’ın, konferansa yapmış olduğu katkılardan dolayı Doç. Dr. Afşin Ahmet KAYA’ya çiçek ve teşekkür belgesini takdim etmesinin ardından konferans sonlandırıldı.