PROGRAM TANIMLARI
Kuruluş: Sosyal Hizmet Bölümü 2011 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece: Programın gerekliliklerini başarı ile yerine getirip mezun olan öğrenciler “Sosyal Hizmet Bölümü Lisans Diploması” almaya hak kazanmaktadır.
Derecenin Düzeyi: Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları: Sosyal Hizmet bölümü lisans programına Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre Eşit Ağırlık Puanı (EA) puan türü ve merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim süresi dört yıldır. Eğitim dili Türkçedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün puanları ve yerleşme sıralamaları için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından hazırlanan portala https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=108211151 adresinden ulaşılabilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar:
Türkiye’de Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” kapsamında gerçekleştirilmektedir. Programların eğitim planlarında yer alan İngilizce ve Almanca gibi yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bütün öğrenciler, yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları:
Programda yer alan zorunlu derslerin ve ilgili seçmeli derslerin tümünü başarı ile tamamlayıp toplamda 240 AKTS’yi tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına erişen öğrenciler programdan başarı ile mezun olmaya hak kazanmaktadır.
Program Profili:
Sosyal Hizmet Sosyal Hizmet Bölümü Programı mezunların mesleki bilgi, değer ve becerilerini bütünleştirerek, çeşitli düzeylerdeki müracaatçı sistemlerine yönelik kırsal ve kentsel ortamlarda, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde düzenleyici, planlayıcı, eğitici ve araştırıcı niteliğe sahip meslek elemanı olmalarını amaçlamaktadır. Programın eğitim programı 4 yılda (8 akademik yarıyıl) tamamlanmaktadır. Her akademik yarıyıl 13-16 haftadan oluşmaktadır. Her akademik yarıyılda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre en az bir ara sınav ve final sınavı yapılmaktadır. Bu uygulamalar dışında uygulama, proje, alan çalışması, kuruluş ziyaretleri, araştırma, sunum, ödev gibi teknikler de uygulanmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle):
Bölüm mezunları Sosyal Çalışmacı/Sosyal Hizmet uzmanı olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Sağlık Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Devlet- Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastaneler Üniversiteler Kredi ve Yurtlar Kurumu Yerel Yönetimler Sivil Toplum Kuruluşları Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri’nde istihdam edilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş:
Sosyal Hizmet Bölümü lisans programını başarı ile tamamlayanlar aynı bölümde yüksek lisans ve/veya doktora yapabildikleri gibi, bazı başka alanlarda da lisansüstü programlara başvurabilirler. Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında eğitim yaşamına devam edebilmektedir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme:
Teorik derslerin değerlendirilmesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Sınav Yönetmeliği hükümleri esas alınmaktadır. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulmaktadır. Başarı notuna ara sınavların katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60’tır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Uygulamalı meslek derslerinin değerlendirilmesi ise dersin özelliğine göre geliştirilmiş olan değerlendirme kriterleri (kuramsal bilginin uygulamaya aktarımı, gözlem ve izlemlerin değerlendirilmesi, seminerler ile olgu sunumlarında ve tartışmalarında öğrenci performansının değerlendirilmesi, uygulama sınavı v.b.) doğrultusunda dersin öğretim elemanınca belirlenir. Uygulama notu, uygulamayı yaptıran öğretim elemanı ve elemanları tarafından 100 tam puan üzerinden belirlenir.
Mezuniyet Koşulları:
Öğrencilerin mezun olabilmeleri için programda yer alan tüm derslerden başarılı olarak geçmeleri gerekmektedir. Bu programda öğrencilerin asgari 240 AKTS değerini tamamlamaları ve 4.00 üzerinden asgari 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gereklidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Bölüm Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü):
Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ercümend ERSANLI Adres: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kurupelit, ATAKUM/SAMSUN Tel: 0362 312 19 19 / Dahili: 6376 Faks: 0362 457 69 26 e-posta: eersanli@omu.edu.tr
Bölüm Olanakları:
Bölümümüz kadrosunda 3 Prof. Dr., 3 Doç. Dr., 1 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Öğr. Gör., 3 Arş. Gör. olmak üzere toplam 11 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Gerekli görüldüğünde dışarıdan görevlendirme ile de dersler yürütülebilmektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesinin fiziki imkanlarından faydalanılarak eğitime devam edilmektedir. Samsun ili sınırları içerisinde hizmet veren sosyal hizmet kuruluşlarında uygulamalı çalışmalar yapılabilmektedir.
PROGRAM ÇIKTILARI
- Sosyal hizmet disiplininde bilimsel ve teknolojik kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere ve becerilere sahip olma, sosyal hizmetin değer temelini içselleştirmiş olma.
- Sosyal sorunları bilimsel yöntemlerle anlama, bu sorunların çözümünde sosyal adaleti ve insan haklarını gözetme ve toplumsal yapı içerisindeki farklılıklar / çeşitlilik temelinde sosyal politikaların ve hizmet modellerinin geliştirilmesine katkı sağlama.
- Yaşam boyu öğrenmeyi amaç edinerek güncel gelişmeleri ve yöntemleri takip etme, bunları uygulamaya aktarma, yaratıcılık ve girişimcilik becerilerini geliştirme.
- Sosyal hizmetin planlı değişim sürecinin her bir basamağında yetkin olma ve sosyal hizmetin bilgi, beceri, değer temeline dayalı birey, aile, grup ve toplum düzeyinde müdahaleler gerçekleştirme.
- Kanıta dayalı kuramsal bilgiyi ve beceriyi eğitim, uygulama, araştırma ve yönetim alanlarında etkin kullanma.
- Sosyal sistemlerin ve kültürün insan davranışlarına etkisini bilme, anlama ve bu bilgiyi sosyal hizmet uygulamalarında kullanma, bu bağlamda insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin kuramları özümseme ve kültürel yetkinliği geliştirme.
- Araştırma temelli ve kanıta dayalı çalışmalar ile sosyal hizmet disiplininin gelişimine bireysel katkı sağlama ve meslektaşları ile iş birliği içinde olma.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki değişme ve gelişmeleri izleme.
- Tüm müracaatçı sistemleri ile etkili iletişim kurabilme ve terapötik iletişim becerilerini geliştirme.
- Sosyal hizmet uygulamalarını doğru ve güvenli şekilde kaydetme.
- Mesleki görev, yetki ve sorumluluklarını kültüre, etik ilkelere, kalite, verimlilik ve iş güvenliği ilkelerine ve yasalara uygun yönetme.